Aktuellt

Arkiveringskravet på ursprungligt räkenskapsmaterial slopas

maj 2024
Riksdagen har beslutat att kravet på att bevara ursprungligt räkenskapsmaterial då det överförts digitalt ska tas bort. Pappersunderlag, till exempel fakturor som digitaliseras, behöver alltså inte längre sparas. Dessutom blir det en modernisering av regeln om så kallade kombiuppdrag.

Lång kredittid blev förbjudet lån

maj 2024
Ett bolag utförde arbeten på en styrelsesuppleants fastighet men fakturorna betalades först 18 månader senare. Kammarrätten anser att det ska behandlas som ett förbjudet lån då kredittiden var orimligt lång.

Inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring

maj 2024
Nu har regeringen presenterat propositionen där man föreslår en ny lag som innebär att arbetslöshetsförsäkringen ska baseras på inkomst av förvärvsarbete i stället för på arbetad tid.

Sommarjobbande ungdomar

maj 2024
Vilka regler gäller vid anställning av skolungdomar? Vilka åldersgränser finns och måste man dra skatt och betala ut semesterersättning? I den här artikeln går vi igenom vad du ska tänka på när du anställer sommarjobbare.

Snart dags för semestertider

maj 2024
Nu är det snart dags för semester och för dig som är arbetsgivare är det viktigt att planera i tid inför att dina anställda ska vara lediga. Här ger vi dig några tips och råd på vad du bör tänka på för att lyckas med semesterplaneringen.

I vårproppen intet nytt?

maj 2024
Regeringens vårproposition har nu presenterats. Tyvärr finns det inte många intressanta förslag att rapportera om inom våra områden…men vi gör ett försök.

Permanentbostad ger väsentlig anknytning

maj 2024
Efter utlandsflytten behöll makarna sin permanentbostad som fritids- och övernattningsbostad. Behåller man bostaden även efter utflyttning är det enligt Högsta förvaltningsdomstolen en tungt vägande faktor vid bedömningen om en person har väsentlig anknytning. Även utlandsvistelsens längd har betydelse för bedömningen.

Vilka aktuella datum gäller för företag?

april 2024
Större företag = företag med mer än 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms Mindre företag = företag med upp till 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms Skatter = F-skatt, särskild A-skatt samt avdragen preliminärskatt Observera att mindre företag frivilligt, efter ansökan till skattemyndigheten, kan använda reglerna för stora företag. Datumen för skattedeklaration och inbetalning av skatter, avgifter och moms gäller senaste datum då deklarationen respektive inbetalningen ska vara skattemyndigheten tillhanda.

Anmälan till Value&Friends Nyhetsbrev