Skattefri laddning på arbetsplatsen
Riksdagen har nu beslutat att arbetsgivare kan erbjuda anställda att ladda sina elbilar gratis på arbetsplatsen utan skattekonsekvens under perioden 1 juli 2023 till 30 juni 2026.
Genom att besöka vår webbplats godkänner du vår integritetspolicy angående cookies, spårningsstatistik etc. Läs mer.
Riksdagen har nu beslutat att arbetsgivare kan erbjuda anställda att ladda sina elbilar gratis på arbetsplatsen utan skattekonsekvens under perioden 1 juli 2023 till 30 juni 2026.
Anställda på ett byggföretag deltog på en konferensresa i New York. En konferensresa medför normalt inte förmånsbeskattning för de anställda men i det här fallet ansåg kammarrätten att inslaget av nöje och rekreation var för stort och att konferensresan inte var till nytta för företaget. Följden för de anställda blev att de ska förmånsbeskattas för kostnaden och att arbetsgivaren ska betala sociala avgifter på motsvarande värde. Då både anställda och företaget lämnat oriktiga uppgifter i deklarationen skulle de även betala skattetillägg.
Riksdagen har beslutat om ett höjt avdragstak för forskning och utveckling (FoU). Avgiftsunderlaget höjs från 600 000 kr till 1,5 miljoner kr per månad från 1 juli 2023.
Inför höstens budgetproposition har regeringen lämnat en promemoria där de föreslår att nedsättningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar mellan 15 och 18 år slopas.
Skatteverket har kommit med ett nytt ställningstagande gällande hur/om moms ska hanteras när arbetsgivare tillhandahåller en vara/tjänst till en anställd mot betalning. Skatteverket menar att det i vissa fall är en momspliktig omsättning, i andra fall är det inte momspliktigt.
Under 2012 fattade bolaget beslut om utdelning och utfärdade ett skuldebrev till aktieägaren på motsvarande belopp. Aktieägaren hade enligt avtalet rätt till betalning inom en månad från det att han hade begärt det. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen var utdelningen därmed disponibel och skulle beskattas 2012.
1 juli 2023 införs en ny momslag. Den nya momslagen är en omarbetning av nuvarande momslag och syftet är att göra den mer lättförståelig och lättillämpad.
Regeringen har nu presenterat årets vårproposition. Precis som väntat var det inte många karameller i vårens gottepåse och prognoserna för 2023 och kommande år är dystra.
Här listar vi de vanligaste felen i inlämnade deklarationer. Ett tips är att du använder den här genomgången som en checklista innan du lämnar in din deklaration.
Vilka regler gäller vid anställning av skolungdomar? Vilka åldersgränser finns och måste man dra skatt och betala ut semesterersättning? I den här artikeln går vi igenom vad du ska tänka på när du anställer sommarjobbare.
Snart är det deklarationsdags och vi har därför sammanställt en lista med några av de viktigaste nyheterna som påverkar deklarationen 2023. Vi tar också upp en del ändringar på några utvalda deklarationsblanketter.
Oenig SRN gick på Skatteverkets linje
För ungefär ett år sedan kom Skatteverket med sitt nya ställningstagande om samfälligheter och moms. Ett ställningstagande som innebär att nästan alla samfällighetsföreningar numera är momspliktiga. När Skatterättsnämnden (SRN) nu har lämnat förhandsbesked gällande denna frågeställning, så visar det sig att SRN går på Skatteverkets linje. Inte direkt oväntat, men det anmärkningsvärda är att tre ledamöter av sju har en avvikande åsikt.
Enligt Skatterättsnämnden ska det vara moms på den medlemsinsats som medlemmarna betalar för att få tillgång till föreningens bredbandsnät.
* Större företag = företag med mer än 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms
* Mindre företag = företag med upp till 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms
* Skatter = F-skatt, särskild A-skatt samt avdragen preliminärskatt
Skatterättsnämnden anser att momslyft inte kan medges på arbetsgivarens inköp av kontorsutrustning som placeras i den anställdes hem. Nämnden var dock inte enig och förhandsbeskedet är överklagat.
Riksdagen har beslutet att höja momsen på reparationer av cyklar, skor och kläder mm från 6 till 12% från 1 april 2023.
Mot bakgrund av högre energipriser och försenat elprisstöd samt hög inflation har nu riksdagen beslutat om utökade möjligheter till skatteanstånd genom att antalet möjliga perioder med anstånd utökas från och med 13 februari 2023.
Flera nya bestämmelser träder i kraft under 2023. Dessutom finns det förslag som kan leda till ändrade regler. Här kommer en förteckning över några av de viktigaste för dig och företaget.
Om du har betalat för lite preliminärskatt under 2022 kan du göra en extra inbetalning till ditt skattekonto för att slippa betala kostnadsränta.
Trots att ägaren av ett aktiebolag har en privat fjällstuga i närheten av bolagets stuga så anser kammarrätten att ägaren ska förmånsbeskattas för bolagets stuga.
Skatteverket har kommit med ett nytt ställningstagande gällande friskvård till anställda. I ställningstagandet behandlar man frågorna gällande friskvård på olika arbetsorter samt friskvård till anställda som inte jobbar heltid eller är tillfälligt anställda.
Riksdagen har nu meddelat att den nya modellen för reseavdrag som riksdagen så sent som i juni beslutade att införa, skrotas redan innan den träder i kraft. Istället ska det nuvarande systemet bestå, men med höjda avdragsnivåer. Däremot vill man att det den anställdes tjänsteställe ska framgå i arbetsgivardeklarationen. Istället ska det nuvarande systemet bestå, men med höjda avdragsnivåer. Däremot vill man att det den anställdes tjänsteställe ska framgå i arbetsgivardeklarationen.
Riksgälden har fastställt statslåneräntan för 30 november 2022 till 1,94%. Det är en rejäl höjning jämfört med de senaste årens nivåer på –0,10% (2020) och 0,23% (2021), vilket ger en hel del effekter på bland annat bilförmån och ränta på periodiseringsfonder.
Regeringen har nu presenterat budgetpropositionen för 2023. En budget då Sverige går mot sämre tider och där stora satsningar görs på försvaret, regioner och kommuner samt rättsväsendet. Men några nyheter finns det också inom skattevärlden och nyheter som berör företag och företagare.
Nu när julen närmar sig är det vanligt att visa kunder och personal uppskattning genom någon form av julgåva och/eller julbord eller julfest. I denna artikel går vi igenom de skatteregler som gäller för julgåvor och julfester.