Aktuellt

Sommarjobbande ungdomar

maj 2024
Vilka regler gäller vid anställning av skolungdomar? Vilka åldersgränser finns och måste man dra skatt och betala ut semesterersättning? I den här artikeln går vi igenom vad du ska tänka på när du anställer sommarjobbare.

Snart dags för semestertider

maj 2024
Nu är det snart dags för semester och för dig som är arbetsgivare är det viktigt att planera i tid inför att dina anställda ska vara lediga. Här ger vi dig några tips och råd på vad du bör tänka på för att lyckas med semesterplaneringen.

I vårproppen intet nytt?

maj 2024
Regeringens vårproposition har nu presenterats. Tyvärr finns det inte många intressanta förslag att rapportera om inom våra områden…men vi gör ett försök.

Permanentbostad ger väsentlig anknytning

maj 2024
Efter utlandsflytten behöll makarna sin permanentbostad som fritids- och övernattningsbostad. Behåller man bostaden även efter utflyttning är det enligt Högsta förvaltningsdomstolen en tungt vägande faktor vid bedömningen om en person har väsentlig anknytning. Även utlandsvistelsens längd har betydelse för bedömningen.

Vilka aktuella datum gäller för företag?

april 2024
Större företag = företag med mer än 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms Mindre företag = företag med upp till 40 miljoner kr i beskattningsunderlag för moms Skatter = F-skatt, särskild A-skatt samt avdragen preliminärskatt Observera att mindre företag frivilligt, efter ansökan till skattemyndigheten, kan använda reglerna för stora företag. Datumen för skattedeklaration och inbetalning av skatter, avgifter och moms gäller senaste datum då deklarationen respektive inbetalningen ska vara skattemyndigheten tillhanda.

75 000 kr – tillfälligt höjt tak för ROT

april 2024
Nu har regeringen presenterat propositionen där man föreslår en tillfällig höjning av taket för ROT-avdrag till 75 000 kr från 1 juli 2024 till december 2024.

Arkivering av digitala kvitton – så gör du!

april 2024
Regeringen föreslår att kravet på att bevara ursprungligt räkenskapsmaterial under viss tid ska tas bort. Dessutom föreslås en modernisering av regeln om så kallade kombiuppdrag.

Hur ska födda 1957 kompenseras – nu kommer skatteåterbäringen

april 2024
De som är födda 1957 blev de stora skattemässiga förlorarna 2023. De hamnade liksom i kläm. För detta utlovades kompensation och förslaget om hur detta ska ske har nu hamnat på riksdagens bord. Dessutom föreslås en lagändring för att de som är födda 1959 inte ska drabbas på samma sätt.

Anmälan till Value&Friends Nyhetsbrev